De geschiedenis van de sigaar
Christoffel Columbus ontdekte de sigaar en de nieuwe wereld in 1492. Het is een discutabel of de ontdekking van de nieuwe wereld een geluk of een ongeluk was maar die van de sigaar is een van de mooiste uit de geschiedenis van de mensheid.
Christoffel Columbus ging onbekende streken tegemoet toen hij naar het westen zeilde. Hij was er zeker van dat hij hier verbazingwekkende, ongewone dingen zou vinden.
De sigaar was de eerste ontdekking. Op 4 november 1492 gingen Rodrigo de Jeres en Luis de Torres in Cuba aan land. Ze waren door de admiraal gestuurd en waren de eerste blanken die het nieuwe land betraden. Na terugkomst aan boord schreef de admiraal. ”De afgezanten hebben veel indianen ontmoet mannen en vrouwen. Ze hadden een klein gloeiend stuk hout in de hand en kruiden waarvan ze de rook proefden”.
In 1493 keert Columbus terug van zijn reis.
Toen Luis Torres in 1493 in Madrid op straat loopt te roken- waarschijnlijk een sigaar- word hij gearresteerd en wegens tovenarij tot 10 jaar cel veroordeeld. Later zal de spaanse adelijke stand voor eigen gebruik de beste sigaren ter wereld laten maken.
Americo Vespucci ziet op Isla margarita Pruimende indianen. In een brief van hem uit 1507 word voor het eerst over tabak gesproken.
In 1519 komt Cortes in Mexico aan. De azteken rookten vooral pijp, wellicht sigarenpijpjes want er zaten opgerolde sigarenbladeren in.
1530 was het jaar dat tabak als betaalmiddel werd ingezet voor de aankoop van de eerste slaven aan de Afrikaanse kusten.
1554 de eerste tabak is geoogst in tuinen in Belgie
In 1557 publiceerd met het eerste boek waarin enkele bladzijden over tabak staan. “het beste geneeskrachtige kruid door zijn bijzondere bijna goddelijke krachten”.
1571 Tabak werd in Spanje officieel als geneesmiddel beschouwd. Het zou ziekten en blessures verhelpen tevens ook hielp het tegen hoofdpijn, zwellingen, reuma, kiespijn, verkoudheid enz.
De plant die beschreven word ,is de Nicotiana rustica , ook wel ‘vrouwelijke petum’ genoemd; de mannelijke vorm bevat de bovengenoemde krachten niet.
De naam Petum is veranderd in de naam Nicotiana ‘naar de naam van de man die de plant als eerste naar Frankrijk stuurde, zodat wij hem kunnen eren omdat hij ons land heeft verrijkt met zo een bijzonder kruid”.
De tabak werd bekend in steeds meer landen.
Rond 1600 kende de hele wereld tabak maar men kende de sigaar nog niet.
In 1667 bood een Fransman Petit in Amsterdam ‘tabaksrolletjes, genaamd sigaren aan”, hij had hiermee geen succes.
Rond 1816 begon men in Frankrijk met het produceren van sigaren. Deze tendens zette zich door in heel Europa. Twee jaar later begon Oostenrijk met de productie en noemde de sigaren ‘virginiers’ als eerbetoon aan de VS.
De Duitsers en de Hollanders onderscheidden zich al snel, de sigaar veroorzaakte in Duitsland de opkomst van een machtige industrie.
Begin 19e eeuw is tabak voor niemand meer een geneesmiddel maar slechts een genotsmiddel. Veel mensen rookten pijp en steeds minder mensen snoven tabak. De pruimers verdwenen en de sigaret was nog onbekend. De tijd van de sigaar was aangebroken.
Miljoenen liefhebbers consumeerden tabak in allerlei vormen -van pruimen, thee, pleisters, rook, poeder tot zelfs klysma’s -en de meest simpele vorm en samen met de pruimtabak de natuurlijkste vorm de sigaar was tot dan niet echt ontdekt.
Na 300 jaar van absurde praktijken vroeg men zich af als de beste tabak uit Cuba komt en de Cubanen zelf sigaren roken, zou de Cubaanse sigaar dan ook niet de beste zijn?
Het aantal schepen in de haven van Havana liep op en door de komst van de stoomschepen werd de oversteek korter, er werd meer handel gedreven en er kwamen steeds meer verschillende merken, meer fabrieken en meer plantages om al die nieuwe fabrieken van grondstoffen te voorzien.
Het ene na het andere merk kwam op. In 1844 deponeerden twee van de grootste merken toentertijd Upmann en Partagas , hun merken ter bescherming tegen vervalsing.
1851 is het jaar dat een Hollandse koopman Gustave Bock op het idee kwam zijn havanna’s te voorzien van een sigarenbandje. De sigarenbandjes zorgden voor herkenning en waren meteen een succes.
Later bloeide de sigaren industrie op en had zelfs geen invloed van oorlogen en onrust. Tot de 2e wereld oorlog toen sloten verschillende fabrieken hun deuren en was het even een moeilijke tijd voor de industrie.
Enkele jaren na de oorlog bloeide de sigaren handel weer op en werd een wereldwijd succes